statcounter

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Cucina Povera

Η φτωχή κουζίνα, η κουζίνα των φτωχών. 
Η νότια Ιταλία δίνει το όνομα, αλλά όλος ο ευρύτερος... νότος μετατρέπει τα ταπεινά υλικά σε ακριβές δημιουργίες.

Σήμερα μαγειρεύουμε αυθεντικό Χούμους (με τη συνταγή της Πηνελόπης).


Υλικά: 
400 γραμμ. έτοιμα ή μαγειρεμένα ρεβύθια
Ζωμό από τα ρεβύθια
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Χυμό απο 1 λεμόνι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι 

Για τα μαγειρεμένα ρεβύθια: Καλύψτε τα ρεβύθια με νερό απο βραδύς. Την επόμενη μέρα στραγγίξτε και μαγειρέψτε τα σε καινούργιο νερό για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. (Προσθέστε αλάτι στα 45 λεπτά του μαγειρέματος). 

Για το χούμους: Αφήστε τα ρεβύθια να κρυώσουν, στραγγίξτε και βάλτε τα στο μπλέντερ με το σκόρδο, το ταχίνι, το λεμόνι και το αλάτι. Προσθέστε 2-3 κουταλιές ζωμό και χτυπήστε τα στο μπλέντερ εώς να γίνει μια κρεμώδης υφή. Εάν το μείγμα είναι πολύ πηχτό προσθέστε λίγο περισσότερο ζωμό ακόμα. Σερβίρετε και προσθέστε το κόκκινο πιπέρι και έαν θέλετε και λίγο ελαιόλαδο.

  • Τα βιολογικά ρεβύθια, κατά την παρατήρηση της γράφουσας, απαιτούν περισσότερη ώρα μούλιασμα για να βράσουν ευκολότερα.  Μετά το μούλιασμα, τα βάζω για λίγη ώρα σε ένα σουρωτήρι πασπαλισμένα με 1κ.σ. σόδα (πάντα βιολογική σόδα!!! χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη, 100% καθαρή από πρόσθετα) όπως έκανε η γιαγιά Κατίνα. 
  • Tip Υγειογνωσίας #7.526: Στο νερό που βράζω τα ρεβύθια, συχνά έχω πριν βράσει μπρόκολο που το χρησιμοποιώ σε άλλες συνταγές. Με ένα σμπάρο, δύο φαγάκια. 
  • Tip Υγειογνωσίας #68.324: Με 250γρ ωμά ρεβύθια, έγιναν 500γρ βρασμένα. Τα 400  πήγαν στο χούμους, τα 100 επέστρεψαν στο νερό τους, έσβησα τη φωτιά και έριξα μέσα 1/3 κούπας ρύζι κίτρινο, μακρύκοκο, και το άφησα 20 λεπτά. Τρίτο φαγάκι  με την ίδια κατσαρόλα και χωρίς να ζεσταίνω νερό από την αρχή. 

 Για ένα ενδιαφέρον ορεκτικό, το χούμους συνοδεύει τέλεια τσιπς μελιτζάνας

Εναλλακτικά μπορεί να γίνει σνακ για το γραφείο - βάζετε 2-3 κουταλιές της σούπας χούμους σε ένα δοχείο που κλείνει με καπάκι και στριμώχνετε μέσα τσιπς μελιτζάνας (ή στικ καρότου, αγγουριού...)




Σήμερα καταναλώθηκε σε κύριο πιάτο...
Πιτούλες αραβικές, στρωμένες με λίγο χούμους, από πάνω πλευρώτους τηγανισμένα με κρεμμύδι στο wok και τσιπς μελιτζάνας.